Deze lezing is onderdeel van de Leerlijn Ethiek en Integriteit en vond plaats op 3 november 2022.

Wat kun je verwachten?

Bekijk het introductiefilmpje.

Inhoud

  • Wat heb ik aan ethische modellen als de praktijk juist om aanpakken vraagt?
  • Hoe kan ethiek helpen bij het maken van keuzes op mijn werk?
  • Hoe ga ik ethisch om met collega’s?

Maaike van Tuyll en Michael Kowalski geven een inleiding in de ethiek in het openbaar bestuur. Mariëtte Hamer gaat in op wat het vraagt van leidinggevenden om te komen tot een cultuur waarin ongewenste omgangsvormen worden tegengegaan.

Deze lezing geeft je inzicht in ethische modellen en stromingen en hoe je deze kunt toepassen op je eigen vraagstukken. Daarnaast krijg je een scherper beeld hoe je ongewenste omgangsvormen kunt herkennen en daar mee om kunt gaan.

Sprekers

‘Ethiek is overal, de vraag is alleen of je je ervan bewust bent. Zo gezien is ethiek onderdeel van je professionaliteit.’

Michael Kowalski
Decaan NCTV-Academie & Chief Science Officer

‘Je weet nooit vooraf wanneer je in je werk te maken krijgt met een ethisch vraagstuk. Maar in elke functie bij de rijksoverheid, variërend van het veiligheidsdomein tot kinderopvang, ben ik met meerdere ethische vraagstukken en dilemma’s geconfronteerd. Variërend van klein en alledaags tot groot of zeer groot. En variërend van persoonlijk (voor mij of voor anderen) tot inhoudelijk professioneel. De meest in het oog springende voor de buitenwereld was natuurlijk de toeslagenaffaire, met als bijzonderheid dat het vraagstuk voor mij heel lang onzichtbaar is geweest. Dat roept ook de vraag op of je een ethisch vraagstuk altijd tijdig kunt herkennen en hoe je er actief naar op zoek kunt gaan. Een vraag waar ik nog geen sluitend antwoord op heb… In deze lezing nemen Michael en ik je graag mee in onze gedachten en ervaringen over ethiek in het openbaar bestuur.’

Maaike van Tuyll
Directeur Ondermijning en plaatsvervangend programmadirecteur-generaal Ondermijning bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Foto: Manon van der Zwaal

‘Als leidinggevende en bestuurder heb je een belangrijke positie in je organisatie. En daarmee ook een grote verantwoordelijkheid. Om het goede voorbeeld te geven. Om meldingen serieus te nemen en in te grijpen wanneer dat nodig is. Ethisch en integer handelen, een veilige cultuur binnen je organisatie, begint bij jezelf.’

Mariëtte Hamer
Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag