Foto van Bram de Klerck (directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst)

Welkom bij dit online magazine over de leerlijn ethiek en integriteit voor topambtenaren, georganiseerd door Bureau ABD.

Het programma bevat inspirerende deskundigen als Jet Bussemaker, Reinier Van Zutphen, Farah Karimi, Leonie Heres, Mariëtte Hamer, Maaike van Tuyll, Michael Kowalski, Johan Bouwmeester, Hellen van Dongen, Oscar David, Mieke Boon, Danielle Braun en Erik Boers.

Deze leerlijn richt zich op het versterken van ambtelijk leiderschap in ethisch uitdagende tijden. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals de toeslagenaffaire, de afwikkeling van de Groningse aardbevingsschade en de stikstofcrisis, hebben het vertrouwen in de overheid geschaad. Het herwinnen van dit vertrouwen vraagt om leiders die niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook een praktijk creëren waarbinnen tegenspraak, sociale en fysieke veiligheid, moreel redeneren en integer handelen vanzelfsprekend zijn.

Dat ik hierin niet alleen sta, blijkt wel uit de warme aanbevelingen van mijn rijkscollega’s hieronder.

We staan samen voor deze grote uitdagingen. In deze leerlijn worden theorie en praktijk verbonden. Versterk jezelf en elkaar en schrijf je in!

Bram de Klerck

Directeur-generaal Algemene Bestuursdienst