Acht 8 openhartige antwoorden van Ninke Lansink Rotgerink, directeur Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR).

Je adviseerde over de nieuwe topstructuur bij de Belastingdienst? Hoe werd je ontvangen?

‘Nieuwsgierig en open, Ik kom natuurlijk van buiten, en ook Jaap Uijlenbroek, de nieuwe DG, was net gestart. Maar hoewel UBR niet van de Belastingdienst is, zijn wij ook rijksoverheid en daardoor toch “eigen”. Er was een duidelijke focus op samenwerking. Verschillende stakeholders waren betrokken, zoals de directeuren van de Belastingdienst, de medezeggenschap en de Bestuursraad van het ministerie van Financiën. En het projectteam bestond half/half uit mensen van UBR en de Belastingdienst. Daarnaast brachten we natuurlijk,naast onze kennis van het Rijk, ook veel expertise mee, onder meer van HRM en IT.’

Een directeur die zich extern bezighoudt met de uitvoering. Hoe zit dat?

‘Daar moesten wij inderdaad zelf even over nadenken, voor we ja zeiden. Het is mijn taak en die van Irene van Munster om leiding te geven aan UBR. Maar omdat juist wij de ervaring in huis hebben om een verandertraject met deze politiek/bestuurlijke complexiteit te doen, hebben we besloten dat we, en in dit geval ik, zelf deze ervaring zouden inzetten. Dat deed ik natuurlijk niet alleen. Ik heb binnen UBR een heel team van professionals die aan deze klus hebben meegewerkt, dit is ook de signatuur van UBR. Zelf weer je ervaring in de uitvoering inzetten beviel goed. Daarom gaan we in deze lijn door.’

‘Bij een gezamenlijke baan op dit niveau moet je een gedeelde visie hebben’

Je hebt een duo-baan?

‘Ik deel mijn functies sinds 2002 met Irene. Sinds 2012 werken we allebei drie dagen per week als directeur van UBR. Dat heeft grote voordelen. De medewerkers hebben altijd een directeur die scherp en energiek is. We hebben op de dagen dat we niet op het werk zijn immers tijd om te ontspannen en te reflecteren. We hebben daarnaast aan elkaar een sparringpartner op hetzelfde niveau.

Bovendien vullen onze competenties elkaar aan. Wij kunnen daardoor samen heel veel werk verzetten. Ik kan het andere ABD’ers van harte aanraden. Het biedt ons al jaren de mogelijkheid én onze ambities waar te maken én tijd te hebben voor het thuisfront. Als je een baan op dit niveau deelt, is het overigens wel een belangrijke voorwaarde dat je een gedeelde visie hebt, op dezelfde manier werkt en het ook alleen moet kunnen doen. En je moet even sterk zijn. Je moet niet de situatie krijgen waarin een van de twee “de echte” directeur is.’

Kennen mensen jou als een keiharde reorganisator?

‘Nee, ik ben resultaatgericht en zakelijk mét hart voor de mensen. Ik werk vanuit een heldere koers met duidelijke doelen en ben transparant over hoe ik die wil bereiken. Ik werk daarbij samen met de omgeving en vind humor in het werk erg belangrijk. Bij mijn aantreden bij UBR was het doel om van alle losse onderdelen binnen de organisatie één geheel te maken. We moesten de organisatie bovendien financieel rendabel maken en de medewerkers in hun kracht zetten. Daar hebben we grote stappen in gezet.’

Hoe ontspan je?

‘Ik loop twee keer per week hard, zelfs als het sneeuwt. Zo maak ik mijn hoofd leeg. Al krijg ik tijdens het rennen ook vaak goede ideeën. Daarnaast lees ik graag thrillers.’

Waar droom je van?

‘Ik houd erg van de Verenigde Staten. Met mijn man en twee dochters, hebben we al verschillende reizen met een camper gemaakt. We hebben een rondje westkust en oostkust gedaan, zijn van Seattle naar Denver gereden en van Washington naar de Niagara Falls in Canada. En afgelopen zomer hebben we een reis gemaakt van Denver naar San Diego. De combinatie van indrukwekkende natuur en steden vind ik geweldig. Mijn droom is nog zo’n reis te maken; die droom gaat ook wel uitkomen.’

Wat kreeg je van huis uit mee?

‘Mijn ouders werkten allebei in het onderwijs. Ik heb daardoor met de paplepel binnengekregen dat het belangrijk is leergierig te zijn, kennis te delen en het beste uit jezelf te halen. Na mijn studie Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit van Twente heb ik bijvoorbeeld een tijdje als rayonmanager bij een gasbedrijf gewerkt. Ik heb toen verschillende modules binnen de opleiding Hogere Gastechniek gevolgd en heb een training gasbrandbestrijding gedaan. Niet om het te kunnen, maar om te weten hoe iets echt zit.

Die verdieping zoek ik nog steeds. Toen ik bij UBR in dienst kwam ben ik veel op werkbezoek geweest. En ook voor de opdracht bij de Belastingdienst heb ik flink wat voorwerk gedaan. En dat geldt overigens ook als ik op reis ga. Ik verdiep me niet alleen in wat ik wil zien, maar ook in de historie van de steden die ik bezoek.’

Wie of wat is je belangrijkste inspiratiebron?

‘Ik haal mijn inspiratie uit gesprekken met anderen. Mensen die vernieuwend in hun werk zijn en een frisse blik hebben, daar word ik blij van. Ik zoek die samenwerking sterk op. Zo hebben we onlangs bij UBR het V-lab opgericht: het Vernieuwingslaboratorium. Daarin experimenteren medewerkers met innovatieve werkwijzen en werken we samen met anderen zoals de Universiteit Leiden.

Tegenwoordig kun je bijna niets meer alleen, je moet co-creëren. Wij werken daarnaast met de Dienst Uitvoering Onderwijs samen om een ICT-gilde voor de overheid op te zetten. ICT wordt steeds belangrijker. Wij moeten als UBR de stap naar “I”-BR gaan maken.’