Joke Brandt kwam van UNICEF naar Buitenlandse Zaken terug om secretaris-generaal van dit departement te worden. Wat speelt hier? Aan tafel!

Minsk

‘Ik kom net terug uit Minsk. Daar hebben we een ambassadekantoor geopend. Dat leverde vele positieve reacties op, maar kwam ons ook op kritische vragen te staan. Keuren we hiermee het regime goed? Is dit een voorteken van een einde aan EU-sancties tegen Wit-Rusland?

Afijn, een doorsnee bezoek was het niet. Maar welk bezoek is dat wel? Ik heb het geluk gehad voor mijn werk heel veel van de wereld gezien te hebben. Overal kun je weer een nieuwe ervaring opdoen.’

UNICEF

‘Met mijn ervaring bij UNICEF ben ik heel blij. Het is een VN-organisatie, die dus heel anders in elkaar steekt dan een Nederlands departement. Ik heb daar vooral de kracht van diversiteit leren kennen. UNICEF heeft een uiterst multiculturele setting, werkelijk alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd.

Dat heeft mij geïnspireerd om ook hier bij Buitenlandse Zaken meer diversiteit te promoten. Zo hebben we een maand lang aandacht gevraagd voor de kracht van diversiteit. En hoe goed het is om ruimte te geven aan verschillende standpunten vanuit verschillende achtergronden. Beleid wordt er echt alleen maar beter van!’

Strategische blik

‘Het Nederlandse buitenlandbeleid staat onder invloed van veel verschillende factoren. Buitenland en binnenland zijn nauw met elkaar verweven. De oorlog in Syrië maakt dat mensen in Enschede of Rotterdam nieuwe buren krijgen.

In Jemen breekt cholera uit, daar moeten we vanuit Nederland iets aan doen. Ik denk dat het belangrijk is voor Buitenlandse Zaken om met een strategische blik naar de wereld te kijken: welke ontwikkelingen zijn van invloed op ons eigen land? Welke trends zien we en wat moeten we ermee?

Maar we zijn er bijvoorbeeld ook voor de Nederlandse vakantieganger. Zo is het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds anderhalf jaar 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar voor praktische tips en hulpvragen vanuit het buitenland. We helpen dagelijks zo’n drieduizend mensen.’

‘De wereld wacht niet af’

Drukke tijden

‘De afgelopen keer mochten we als zeventiende wereldeconomie weer aanschuiven bij de G20. Volgend jaar krijgen we een zetel in de VN Veiligheidsraad. En ook in de EU hebben we een belangrijke rol te vervullen. Dat trekt een zware wissel op mijn departement. De werkdruk is hoog. Helaas hebben we daar weinig invloed op, de wereld draait door en wacht niet af.

We moeten er dus bovenop blijven zitten. Contact met de samenleving wereldwijd is heel belangrijk. Nederland heeft een open economie en wereldhandel en kan naar mijn mening niet zonder een goed werkende internationale rechtsorde. Dus blijven we ook dáárvoor hard werken, tegelijkertijd blijft het welzijn van de medewerkers bovenaan staan.’

Meer of minder Europa?

‘Europa blijft veel aandacht vragen. Zeker met de ophanden zijnde Brexit. We hebben ermee te dealen, maar de ontvlechting van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is echt heel erg lastig. Of, zoals een collega laatst verzuchtte: “It’s like undoing an omelette”. En wanneer we van die omelet weer een ei gemaakt hebben, is de volgende en nog belangrijkere vraag: hoe zorgen we ervoor dat we met de overgebleven 27 lidstaten een succesvolle toekomst tegemoet gaan?’

Bureau ABD

‘Ik ben blij met de Topmanagementgroep van de ABD, en dat Buitenlandse Zaken per 1 juli is toegetreden. Ik vind de ondersteuning in loopbaanbegeleiding en ontwikkeling door Bureau ABD, en de kennismaking met collega’s heel waardevol. Ik zou dat de middenmanagementgroep ook gunnen, dus dat heb ik onlangs aangekaart.'