Dit artikel hoort bij: ABD Blad 2

Inspiratie + Lezen, leren & luisteren

De inspiratie van Chris Kuijpers

Zo’n vijf jaar geleden maakte André Kuipers zijn tweede reis in het ruimtestation ISS. Hij gaf daarvandaan een presentatie die diepe indruk op me maakte. Hij stuurde prachtige beelden door van hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Je zag geweldige plekken, maar ook de plekken waar het mis gaat met de aarde. Op zo’n moment realiseer je je pas goed dat we echt maar één aarde hebben waarmee we het moeten doen. Een tweede aarde is voorlopig nog niet gevonden. Of, zoals André Kuipers het toen zei: ‘Als het mis gaat met de aarde, kunnen we nergens anders heen’. Die holistische blik op de aarde heeft me toen enorm geïnspireerd en dat doet hij vandaag de dag nog steeds.

Een paar jaar later was ik bij het bereiken van het Klimaatakkoord van Parijs en bleek het heel goed mogelijk om met de hele wereld afspraken te maken over het tegengaan van opwarming van de aarde. Ook dat gaf mij veel energie en inspiratie. En nu zie je langzaam maar zeker dat dit akkoord invulling krijgt. Bedrijven, burgers en wetenschappers zien de noodzaak. De recente beslissing van president Trump zal daar niets aan afdoen, is mijn stellige overtuiging. Nu komt het aan op concrete maatregelen, schaalvergroting en brede acceptatie!

Chris Kuijpers, directeur-generaal Milieu en Internationaal (I&M)

Lezen, leren & luisteren

Folkert Buis, directeur Financiën & Control Defensie Materieel Organisatie volgde de ABD APP ‘Europa en de wereld’ die binnenkort opnieuw start.

‘Mijn cursusjaar viel samen met een aantal spannende momenten. Zo vond de tweede cursusdag vlak voor het referendum over de Brexit plaats en leek de campagne van Trump te gaan crashen op het moment dat we voor de derde keer bijeen kwamen. En het verdiepende een-op-een-gesprek dat ik met een collega van BZ voerde, was op de dag na de verkiezing van Trump.

Wat me erg aansprak aan de module is dat wij voorafgaand aan de eerste bijeenkomst flink aan het werk gezet werden door Harvard-docent Jorrit de Jong. Daarnaast vond ik de kritische analyse van Adriaan Schouten (Clingendael instituut) tijdens de tweede bijeenkomst erg goed. Hij ging in het kader van de EU in op de noodzaak van hervormingen in Italië en Frankrijk. Op dat moment dachten wij nog dat de Brexit een narrow escape zou zijn.

Wij hadden een gevarieerde groep, met een cursist van buiten het Rijk, mensen die meer in de uitvoering werken – zoals ikzelf, raadadviseurs van AZ en ABD’ers van CPB en WRR. Dat leidde tot goede discussies en verbreding van mijn netwerk.

Een dag langer

Ik heb deze module gedaan doordat ik bij Defensie de internationale praktijk voortdurend tegenkom in de uitvoering. Ik heb dan ook veel belangstelling voor internationale ontwikkelingen. Eerder volgde ik in dat kader al een meer algemene cursus bij het NATO Defense College in Rome. De module Europa en de wereld met de focus op Nederland sloot daar goed op aan. Een verbeterpunt is dat er wat mij betreft meer aandacht had mogen zijn voor trends op het gebied van internationale ontwikkelingen, bijvoorbeeld rond de betrekkingen met de VS en Rusland en technologie, klimaat en cyber. Desnoods door de cursus een dag langer te maken.’