Op vrijdag 9 februari 2024 vindt de afsluitende workshop van de reeks plaats. Deze wordt verzorgd door het team van Dialoog & Ethiek, onder leiding van Jessica Vuijk.

Ethiek is het onderzoek naar voortreffelijkheid, het vinden van de juiste houding. Waar moed, maat, verstand en rechtvaardigheid in het denken en handelen wordt onderzocht met de ervaring als onderzoeksmateriaal. In de workshop gaan deelnemers een ervaring gezamenlijk onderzoeken en gaan ze op zoek naar het eigen juiste midden.

Welke maatvoering zou verstandig zijn?

In de workshop wordt één situatie/ervaring uitgekozen die interessant gevonden wordt. De deelnemers verplaatsen zich in die situatie en onderzoeken hoe zij als zichzelf zouden voelen, denken en doen. Ze onderzoeken vervolgens welke maatvoering verstandig zou zijn. Is het handelen rechtvaardig? En op basis waarvan denk je dat? Zo onderzoek je gezamenlijk je eigen handelen.

Jessica Vuijk
Jessica Vuijk

Het programma Dialoog & Ethiek is in 2021 opgericht om te werken aan een open en veilige gesprekscultuur waarin ethische reflectie vaste praktijk is. Het kernteam draagt bij aan transformatie samen met een snelgroeiend netwerk van gespreksleiders, organisatieveranderaars, filosofen, managers.

Het team Dialoog & Ethiek organiseert dialogen over morele kwesties in het werk, waardoor praktische wijsheid ontstaat. Het team bouwt kennis op over de plaats van ethiek bij het Rijk en hoe deze verankerd wordt in de werkpraktijk.

Jessica Vuijk zal namens het programma de workshop ‘Op zoek naar het eigen juiste midden’ leiden, samen met een aantal andere collega’s van Dialoog & Ethiek.