Van 30 juni tot en met 5 september vindt het ABD Zomerprogramma 2025 plaats. Dat betekent dat je als topambtenaar bij de Rijksoverheid (vanaf schaal 15) op verschillende data en locaties in Nederland terecht kunt om steeds in een dagdeel nieuwe inzichten op te doen om jouw publiek leiderschap te versterken.

Dit jaar staan daarbij vier thema’s centraal: Ambtelijke professionaliteit, Burgerperspectief en kennis van de praktijk, Moreel en inclusief leiderschap, en Reflectie en verantwoording. Net als bij de reguliere leeractiviteiten van directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst vormt de Visie op publiek leiderschap daarbij de basis. We nemen je aan de hand van vijf vragen en antwoorden mee in de thema’s en de visie.

1. Hoe versterk je je ambtelijke professionaliteit tijdens het ABD Zomerprogramma 2025?

Tijdens het ABD Zomerprogramma 2025 kun je je inhoudelijke kennis aanscherpen op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, AI, beleid en internationalisering. Daarnaast zijn er leeractiviteiten om jouw gidsrol in de democratische rechtstaat te versterken. Dat is belangrijk, want jij speelt als topambtenaar een significante rol in het bewaren van de balans tussen de politiek en ambtenarij, zodat je samen met jouw minister tot evenwichtig beleid komt waar de samenleving echt iets aan heeft. Goede vakinhoudelijke kennis van de democratische rechtsstaat vormt daarbij de basis en is een belangrijke voorwaarde om tegenspraak te organiseren. Dat geldt vooral als grondrechten schuren en als burgers in het nauw dreigen te komen.

2. Hoe helpt het ABD Zomerprogramma 2025 je om burgerperspectief en kennis van de praktijk als uitgangspunt te houden bij opgavegericht werken?

Oplossingen vinden voor grote maatschappelijke uitdagingen lukt alleen als de Rijksoverheid weet wat er in de samenleving speelt. In verbinding blijven met verschillende groepen en organisaties is daarvoor essentieel. Net als een goede balans tussen beleid, uitvoering en toezicht en strategische kennisuitwisseling tussen topambtenaren binnen overkoepelende thema’s.

Tijdens het ABD Zomerprogramma 2025 kun je korte leeractiviteiten volgen die je daarbij helpen, zoals Conflict-eren, een werkbezoek aan de gemeente Veendam en Polarisatie.

3. Hoe versterk je je Moreel en inclusief leiderschap tijdens het ABD Zomerprogramma 2025?

Deadlines, politieke gevoeligheden, druk en onverwachte dilemma’s maken jouw werk interessant. Tegelijkertijd kunnen deze elementen integriteit onder druk zetten bij jouzelf en voor medewerkers. Het is jouw taak dat te voorkomen en voor een sociaal veilige omgeving te zorgen waarin mensen dilemma’s bespreekbaar maken en samen weloverwogen besluiten nemen. Daarbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt, en dus ruimte te creëren voor alle mensen, gedachten, opvattingen en achtergronden. Leeractiviteiten als Socrates op sneakers, Integriteit van Organisaties en Inclusief Leiderschap ondersteunen jou daarbij.

4. Welke leeractiviteiten in het ABD Zomerprogramma 2025 helpen me mijn zelflerend vermogen te vergroten?

Voor de effectiviteit en de betrouwbaarheid van de Rijksoverheid is het belangrijk dat je als topambtenaar transparant bent over bijvoorbeeld de advisering aan bewindspersonen en resultaten van beleid. Regelmatig reflecteren op het eigen handelen en dat van je team(s) helpt hierbij en vergroot je zelflerend vermogen. Voortdurende zelfverbetering houdt je flexibel en adaptief en draagt eraan bij dat je prestaties blijven verbeteren in een steeds veranderende werkomgeving.

Tijdens het ABD Zomerprogramma 2025 kun je via onder de leeractiviteiten Zo werkt non-verbale communicatie, Innovatiekracht en Context-analyse je zelflerend vermogen vergroten.

5. Wat moet ik weten over de Visie op publiek leiderschap?

De visie op publiek leiderschap beschrijft wat de Rijksoverheid van publieke leiders verwacht. De visie vormt de basis bij de werving en selectie van en van het ontwikkelaanbod voor topambtenaren. Het Kompas voor Publiek Leiderschap is een belangrijk onderdeel van de visie. Dit kompas laat zien wat de wenselijke handelingsrichtingen zijn voor jou als publiek leiders in de dynamiek van je dagelijkse werk. In die dynamiek spelen veel actuele thema’s een rol: mediadruk, internationalisering, digitalisering, diversiteit en actuele crises – om er een paar te noemen. Hoe je daarmee omgaat, is afhankelijk van jouw persoonlijkheid, vaardigheden, competenties, kennis en de ervaring die je inbrengt. Verder gaat publiek leiderschap over het uitdragen van waarden, over lef om transparant te zijn en over het vermogen om mee te veren onder druk, zonder te breken.

Meer weten? Volg de e-learning Werken aan publiek leiderschap! De e-learning bevat kennisclips, kennismateriaal, reflectievragen, korte opdrachten of praktijkvoorbeelden. En in de Kennisbank vind je belangrijke artikelen, media en andere bronnen over (de rijksbrede visie op) publiek leiderschap. Je kunt de e-learning in ongeveer twee uur volledig doorlopen.