Foto Dany Venema, algemeen directeur van de Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding (RvIHH, tot 1 mei 2024 Doc-Direkt)

Het werkbezoek

In deze rubriek vertellen ABD’ers hoe zij door middel van werkbezoeken meer gevoel proberen te krijgen bij de praktijk en de uitdagingen die daar spelen.

‘Hier in Winschoten beheren we het grootste fysieke rijksbedrijfsvoeringsarchief van Nederland: 485 kilometer aan documenten. Ik kom hier gemiddeld eens in de drie weken. Belangrijk, want zo houd ik de verbinding. Het persoonlijke contact met medewerkers zie ik als de olie in de machine. Zij moeten me dus ook zien en kunnen aanspreken. 

‘Het persoonlijke contact met medewerkers zie ik als de olie in de machine’

De RvIHH staat samen met de programma’s Open op Orde en Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding voor een grote uitdaging. We brengen de archieven op orde en ondersteunen de departementen bij het verkrijgen van informatie voor Woo-verzoeken en parlementaire enquêtes, maar werken tegelijk aan een andere manier van informatiebeheer. Dat laatste is een echte paradigmashift. Waar we vroeger aan het einde van de gang archiveerden, zorgen we er nu voor dat we dat direct bij de creatie en ontvangst van informatie in de werkomgeving kunnen doen. De toekomst is immers digitaal. Ook voor het bestaande papieren archief zoeken we naar duurzame digitale oplossingen. 

De RvIHH doet belangrijk werk: het vertrouwen van burgers in de overheid bestaat bij de gratie dat het functioneren van de overheid onder controle van de openbaarheid staat. Daar is – sinds de toeslagenaffaire – weer hernieuwd aandacht voor bij de departementen waarvoor wij werken. Ik merk dat daardoor ook de vaktrots op het juridisch informatiebeheer terugkeert bij de medewerkers.’