Hoe weeg je als topambtenaar alle belangen zo goed mogelijk en wat vraagt dit van de samenwerking met andere departementen? En hoe verhoud je je tot de bewindspersonen waarmee je dagelijks werkt? Al deze vragen maken een goede onboarding voor nieuwe topambtenaren essentieel. Daarna is het zaak om bij te blijven.
Uit het SGO
In deze rubriek licht een van de secretarissen-generaal een voor het SGO belangrijk thema persoonlijk toe.

Investeren in netwerk
Wie nieuw is als topambtenaar, kan schroom voelen. Je doet veel voor het eerst en het kan zomaar zijn dat je omgeving er ondertussen van uitgaat dat je het allemaal wel regelt. Een goede onboarding, zoals het DGABD-startprogramma, is daarom essentieel. Een mooie bijvangst daarvan is dat je een sterk netwerk opbouwt. Ook als je al zeven jaar SG bent, is dat nog steeds erg waardevol. Wanneer je investeert in dat netwerk, is vragen om advies óf zelf de helpende hand bieden een stuk eenvoudiger. Daar komt bij dat veel maatschappelijke opgaven niet oplosbaar zijn zonder integrale samenwerking over departementen heen.
‘Kijk alvast vooruit naar het totaalaanbod aan leer- en ontwikkelactiviteiten’
Ambtelijk vakmanschap
Voor het SGO staan de maatschappelijke opgaven centraal in alles wat we als Rijksoverheid doen. En dus ook in de onboarding voor nieuwe topambtenaren. We werken elke dag voor de samenleving, voor burgers en bedrijven. Tegelijkertijd vragen zij zich meer dan ooit af of dat wel zo is. Voor wie we het doen, moet vooraan staan in de gesprekken die we met elkaar voeren en in de onboarding. Bij elke opgave waaraan we werken, moeten alle maatschappelijke belangen een plek hebben en gewogen worden. Dát is het ambtelijk vakmanschap waarvoor we samen verantwoordelijk zijn.
Doe mee
Wat het SGO betreft is het DGABD-startprogramma een goed begin voor iedere nieuwe topambtenaar, maar daar kan het niet bij blijven. Kijk alvast vooruit naar het totaalaanbod aan leer- en ontwikkelactiviteiten. Je kunt niet overal bij zijn, maar zet een aantal bijeenkomsten in je agenda en doe mee. En praat na afloop vooral na met elkaar. In tijden van crisis heb je jouw netwerk keihard nodig. Je zal zien dat je dan samen het verschil kunt maken.
Meer weten over het vierdelige DGABD-startprogramma voor nieuwe topambtenaren?
Bezoek dan het ABD Leerportaal.