Waarom ben je naar het ABD-symposium over robotisering gekomen? En wat zijn je verwachtingen? Vijf ABD’ers vertellen.

Rob Dral

Ik ben nog maar net ABD'er. Mijn eerste symposium dus. Robotisering zal zeker veel invloed gaan hebben op financieel-administratieve processen. Daarom vind ik het onderwerp van vandaag heel relevant en interessant: meer dan voldoende reden om hiernaartoe te komen!

Rob is kwartiermaker/beoogd directeur Shared Service Organisatie Financieel & Managementinformatie bij het directoraat-generaal Belastingdienst van het ministerie van Financiën.

Frank van Diepenbeek

Ik heb een heel concrete robotiseringsvraag die ik graag wil bespreken. In mijn werk bij de ILT kan robotisering een rol spelen in het toezicht. Ik ben benieuwd!

Frank is directeur Handhavingsbeleid tevens plv. inspecteur-generaal Inspectie Leefomgeving en Transport.

Marga Zuurbier

Marga over de workshop 'De rechter van de toekomst, de toekomst van de rechter':

Ik voorzie een grote rol voor robots in inspectie en toezicht. We zouden inspecteurs kunnen uitrusten met robots die allerlei sensoren hebben: voor geur, temperatuur, detectie van gevaarlijke stoffen of gassen, en ga zo maar door. Robotisering is dus een belangrijk onderwerp voor me.

Marga is directeur Arbeidsomstandigheden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ronnie van Diemen

Ronnie over de workshop 'Defensiedrones':

Ik kies bij symposia altijd de workshop uit waarbij het onderwerp voor mij onbekend is. In dit geval zijn dat defensiedrones. Zo kom ik in een leermindset en kan ik me makkelijker laten verrassen en me over iets verwonderen. Weet je al iets van het onderwerp, dan vul je het toch vaak meer in.

Ronnie is inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd i.o. bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Winfried Beekmans

Winfried over de workshop 'Veiligheid en waardenspanning bij robotisering':

De gevolgen van robotisering gaan ons allemaal raken en je moet niet wachten tot het je overkomt. Ik voel de urgentie. Wij komen als auditdienst bij alle departementen over de vloer en kunnen onder meer kennis over het voorkomen van informatielekken delen.

Winfried is directeur Onderzoek Auditdienst Rijk bij het ministerie van Financiën.