Op weg naar buiten spreken we Merel Baas en Hanneke van Essen. Wat vinden zij van het symposium en de workshops?

Merel Baas en Hanneke van Essen hebben ‘genoten’ van – respectievelijk - de workshop Robotarbeid en Defensiedrones.

‘Een leven lang leren’

‘Ik vond de workshop heel leuk’, zegt Merel Baas, directeur Bestuurlijke en Politieke Zaken bij VWS. ‘Het begon er al mee dat je een kaartje in je handen kreeg met daarop je – zogenaamde – beroep. Vervolgens was de vraag: hoe ziet jouw beroep er over twintig jaar uit? Zelf was ik magazijnmedewerker zonder startkwalificatie. Ik vrees dat mijn beroep over twintig jaar niet bestaat en dat ik toch echt aan de bak moet om een opleiding af te ronden. Het thema “een leven lang leren” kwam vaak terug in onze discussies. Maar we hebben het ook gehad over een basisinkomen, en de rol van de overheid.’

Hanneke van Essen, directeur Bureau Bestuursraad bij EZK vond de workshop over autonome wapensystemen interessant, maar: ‘de tijd was wel wat beperkt, ik zou er nog weleens verder over willen discussiëren.’