Workshop Robotarbeid

Hoe ziet ‘mijn’ baan er over twintig jaar uit? En wat heb ik dan nodig? In een interactieve workshop zoekt Daniël Waagmeester, directeur Arbeidsmarkt en Sociaal-economische aangelegenheden, SZW (het begin van) een antwoord.

De impact van technologie op de arbeidsmarkt is altijd groot geweest. Robotisering maakt werk overbodig, creëert nieuw werk en – vooral – verandert de inhoud en de organisatie van werk. In deze interactieve workshop laat Daniël acht deelnemers beleven hoe het is als dat je zelf overkomt.

Daniël deelt bij binnenkomst aan iedereen een kaartje uit met zijn of haar beroep: zpp’er in de bouw, tandarts of data-analist bijvoorbeeld. Vervolgens krijgen de deelnemers de vraag zich in te leven in hoe hun beroep er over twintig jaar uitzit en wat ze op dat moment nodig hebben van de overheid en het ministerie SWZ.

'Zelf de impact van robotisering op de arbeidsmarkt te beleven'

De belangrijkste vragen die daar uit rolden zijn: Hoe ga je om met scholing tijdens werk? Hoe ga je om met lageropgeleiden? Hoe organiseer je sociale bescherming, cao’s en arbeidsongeschiktheid? Ook concluderen de deelnemers dat de relatie tussen werkgevers en werknemers waarschijnlijk steeds minder relevant wordt.

Voor Daniël leverde het geen opzienbarende inzichten op, vertelt hij na de workshop.

Maar dat was het doel ook niet. Het ging erom zelf de impact van robotisering op de arbeidsmarkt te beleven. Erg leuk. We hadden zo twee uur met de workshop kunnen vullen.

Merel Baas vertelt op weg naar buiten over de workshop.