Workshop 'Foute’ data: zie jij meer dan de robot?'

Data kunnen een enorme meerwaarde bieden voor overheidsinstanties. Mits de gegevenskwaliteit op orde is. In de interactieve workshop Foute data laten Aart van der Vlist (CIO, UWV) en Ralph Foorthuis (senior enterprise architect, UWV) zien hoe UWV met slimme algoritmen anomalieën in grote datasets opspoort.

De overheid ontwikkelt in rap tempo door. IT en data worden steeds meer onderdeel van het primair proces. Iedere ABD’er zou daarom op de hoogte moeten zijn van de waarde van data voor zijn overheidsorganisatie, welke mogelijkheden dit biedt, en hoe je als complexe overheidsorganisatie robotics en data kunt inzetten om je dienstverlening te verbeteren. Dat betekent ook aandacht hebben voor ‘foute data’.

Data-anomalieën

Aart: ‘We hebben een aantal voorbeelden van data-anomalieën laten zien waarin visueel data-issues zichtbaar werden. De deelnemers konden zelf aangeven welke uitzonderingen ze zagen. Met het idee om te laten zien hoe je met slimme algoritmes én visualisering daarvan in ongedefinieerde dataverzamelingen toch zicht kunt krijgen op kwaliteit en uitzonderingen. Er namen ongeveer twintig ABD’ers deel aan de workshop. Een leuke groep: we hadden een geanimeerd gesprek met elkaar.’

De reacties waren positief en enthousiast, zegt Aart. ‘Een aantal personen heeft kaartjes uitgewisseld met Ralph, de data-scientist die het inhoudelijke gedeelte heeft verzorgd. Ik vond het leuk om te doen, en de herkenning bij de deelnemers te zien. Een geslaagde sessie dus. Al was het wel een beetje te kort om echt de diepte in te kunnen gaan.’