Serious gaming

Hoe kun je serious games inzetten bij de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap en publiek leiderschap?

Ontwikkel je leiderschap door serious gaming. Ervaar het zelf!

Serious gaming wordt toegepast om op een prettige manier lastige situaties beter te begrijpen en hieruit een nuttig ‘plan van aanpak’ voor in de eigen werkpraktijk te ontwikkelen. Het is wat anders dan bijvoorbeeld meer formele trajecten van analyse zoals consultancy, strategie- en beleidsontwikkeling of meer persoonlijke trajecten zoals leiderschapscoaching.

Alexander de Haan
Alexander de Haan

De specifieke serious game waarmee we in deze sessie kennis maken helpt je het gedrag van jezelf, van anderen en van de interactie te ervaren, te observeren en te bespreken, om vandaaruit nuttige gedrags- en gedachteneigingen te versterken en minder nuttige te vervangen.

Alexander de Haan studeerde af als luchtvaart- en ruimtevaartingenieur, sociaal en organisatiepsycholoog en promoveerde in de Systeemkunde en Beleidsanalyse. In 2006 richtte hij het bedrijf Living Motion op en werkt sindsdien met een tiental partners om op allerlei manieren mensen meer te laten leren van hun omgeving, van henzelf en van anderen zodat ze komen tot betere besluitvorming, meer gevoel krijgen van autonomie en invloed, en, van daaruit meer verantwoordelijkheid nemen en authentiek kunnen zijn.

Helaas! Deze activiteit wordt niet meer aangeboden.

Druk druk druk: hoe bewaak ik de balans?

Werkstress, werkdruk en uitval zijn de grootste uitdagingen van dit moment. We weten dat het brein en werkstress met elkaar samenhangen. Belasting en belastbaarheid zijn daarbij kernbegrippen. Voor leidinggevenden betekent dit dat ze regelmatig te weinig personeel hebben en er bij gebaat zijn om dit terug te dringen.

Antoon Wellens
Antoon Wellens
Ria van Dinteren
Ria van Dinteren

Leer welke elementen in balans moeten zijn om je medewerkers vitaal te houden.

Vanuit TNO is onderzoek gedaan naar de elementen die in balans moeten zijn om ervoor te zorgen dat mensen vitaal hun werk kunnen blijven doen. En wat de rol van de leidinggevende zou kunnen zijn. Tijdens de workshop is er volop ruimte om zelf te oefenen met de aangeboden tools.

De vier elementen om belastbaarheid te vergroten:

  • Werktevredenheid: basis op orde
  • Werkplezier: tijd en aandacht
  • Engagement: betrokken en inzet van de eigen talenten
  • Zinvolheid: wat je doet, doet er toe

Vul een vitaliteitsscan in voor je team en ga gelijk aan de slag!

De workshop wordt gegeven door Antoon Wellens (adviseur, coach en trainer en ACT-specialist) en Ria van Dinteren (onderwijskundige en breinspecialist).

Helaas! Deze activiteit wordt niet meer aangeboden.

Faalkunde: leer hoe je het beste uit jezelf kunt falen

Is falen leuk? Nee natuurlijk niet! Failure sucks but it instructs. Dat weten we eigenlijk allemaal al. ‘Fouten maken mag, en van fouten leer je’ is voor de meesten van ons vanaf onze jeugd ingegoten. Maar durf jij op je bek te gaan op je werk? Vind je jezelf faalkundig? Of wil je stiekem toch altijd 100% bovengemiddeld presteren en raak je daar dan weer gestrest van? Dan ben je wellicht niet zo faalkundig als je denkt.

Ontkramp jezelf! En vergroot je vermogen om moedig met fouten om te gaan.

Remko van der Drift
Remko van der Drift

Faalkunde is het vermogen om moedig met fouten om te gaan. Het kunnen verwelkomen van iets wat meestal niet welkom is. Het helpt je je volledige potentieel te benutten. En meer ontkrampt in je (werk)leven te staan.

Durf jij het beste uit jezelf te leren falen? Doe mee aan deze sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame sessie. Met heldere theorie, leuke filmpjes, faalfitness en concrete reflecties. Als jij als leidinggevende ontspannen blijft bij falen, kun je dat ook je medewerkers leren!

Remko van der Drift is faalkundige, directeur van het Instituut voor Faalkunde en veelgevraagd spreker en trainer. Hij schreef drie boeken: ‘Fouten maken moet’, ‘Fouten maken moed’ en ‘Proberen lukt altijd’. Hij maakt een Faalkunde-podcast en organiseert een Faalfestival.

Helaas! Deze activiteit wordt niet meer aangeboden.

Tussentaal

Hoe ontwikkelen we taal en repertoire voor het relationele in ons werk?

Als uitdrukking van de tijd waarin wij leven beschikken wij over een rijke woordenschat voor het individuele en over wat er zich in onszelf afspeelt. Vooral in de wereld van de werkende mens is zichtbaar hoezeer onze taal naar binnen is gedraaid. Wie voorheen afdelingshoofd was, kan vandaag de dag ambitiemanager heten en een voorlichtingsbijeenkomst wordt bij voorkeur aangekondigd als een inspiratiesessie. Onze taal wordt al met al steeds meer binnenkant-taal. Dit roept de vraag op of wij naast deze in-mensen-taal ook tussen-mensen-taal kunnen spreken.

Welk taalregister kunnen we gebruiken om uitdrukking te geven aan wat er zich TUSSEN ons afspeelt?

Marijke Spanjersberg
Marijke Spanjersberg

In deze workshop kijken we naar de alledaagse psychologiserende taal die de uitdrukking is van het dominante paradigma dat de oplossing voor het probleem in het individu zelf ligt. We gaan ook op zoek naar antwoorden op de vraag welke vormen van taal we tot onze beschikking hebben als we afstand willen nemen van het al te individuele discours. Met behulp van de filosofie, de poëzie en praktische handreikingen laten we de woorden weer opzij kijken, opdat we het zicht niet verliezen op wat er zich tussen ons afspeelt.

Marijke Spanjersberg (psycholoog) is zelfstandig adviseur, gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken. Ze geeft les, helpt bij vastgelopen samenwerkingsvraagstukken, ontwikkelt educatieve games en tools en publiceert met enige regelmaat over haar werk.

Helaas! Deze activiteit wordt niet meer aangeboden.