Bas van Staalduinen, algemeen manager Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) bij Logius

Leren, lezen, luisteren

Een topambtenaar vertelt over het leer- en ontwikkelaanbod van DGABD. Waarom besloot hij/zij zich aan te melden? En hoe past hij/zij de geleerde lessen toepassen in het werk? 

‘Als gespreksleider weet ik niet altijd hoe ik moet omgaan met een situatie die niet helemaal door de beugel kan. Bijvoorbeeld wanneer een collega onterecht een ander persoonlijk iets aanrekent. Ik was altijd geneigd om het er dan pas naderhand met de persoon in kwestie over te hebben. Door de praktische kaders uit de reeks Leidinggeven aan Integriteit weet ik nu dat het beter is om dat gesprek ter plekke als groep te voeren. Zo bepaal je met elkaar de sociale norm.’

Cultuurverandering

‘Binnen het KOOP steek ik veel energie in het creëren van een veilige werkplek. Je haalt het beste in elkaar naar boven in een omgeving waarin iedereen zich prettig voelt. In de reeks Leidinggeven aan Integriteit gaat het onder andere over zingeving op de werkvloer. Sta je niet meer achter je werk of zie je dat de organisatie zaken verkeerd aanpakt? Dan moet er een veilige werkomgeving zijn om dat ter sprake te kunnen brengen. Dit vraagt rijksbreed alleen wel om een cultuurverandering. Tijdens de lezingen en workshops realiseerde ik me dat ik het daar met andere ABD’ers vaker over zou willen en moeten hebben.’

Interesse?

In de reeks Leidinggeven aan Integriteit leer je hoe jij als publiek leider integriteit vormgeeft, ontwikkelt en verankert in jouw organisatie. Je bespreekt jouw persoonlijke ontwikkeldoelen en krijgt toegang tot een digitale leeromgeving die jouw leerproces ondersteunt. Daarnaast volg je onder andere drie interactieve lezingen door experts op het gebied van ethiek en integriteit. Interesse? De nieuwe reeks Leidinggeven aan Integriteit start in oktober.