Youssef Ait Daoud was afdelingshoofd Programma Versterken Contraterrorisme-keten bij de Nationaal Coördinator Terrorisme-bestrijding en Veiligheid (NCTV). Hij is nu hoofd Operatiën bij de Eenheid Landelijke Opsporing & Interventies bij de politie.

Loopbaanstap

Een topambtenaar vertelt over zijn of haar carrièreswitch. Welke lessen nemen ze mee? En wat heeft hen verrast?

‘Ik werkte vanaf mijn negentiende bij de politie, in veel verschillende functies. Ik koos daarvoor vanwege het avontuur en de operationele dynamiek. Maar de wereld is groter dan de politie alleen. Ik wilde een kijkje nemen in een andere keuken. Dat werd de NCTV. De functie paste me goed, onder andere door het thema terrorisme-bestrijding. Daar hield ik me ook bij de politie al langer mee bezig. Ik voelde me gelijk heel verbonden met mijn gedreven NCTV-collega’s. Het was een leerzame tijd.’

Vergrootglas versus verrekijker

‘Na een aantal jaren merkte ik dat de parlementaire dynamiek niet bij mij past. Toen kreeg ik de mogelijkheid om op directeursniveau terug te keren bij de politie. Een kans die ik niet aan me voorbij kon laten gaan! Nu ben ik dus terug op “het oude nest”. Het grootste verschil tussen de politie en de NCTV? Overdreven gesteld: bij de politie kijk je met een vergrootglas naar de samenleving, bij een ministerie met een verrekijker. Het is een heel ander abstractieniveau. Ik heb ook gemerkt dat ze in die twee werelden andere talen spreken. Bij de NCTV is de taal meer beschouwend en impliciet, om zorgvuldig rekening te houden met diverse facetten en belangen. Bij de politie was ik juist gewend om sneller in concrete oplossingen te denken. Nu herken ik beide talen. Die kennis helpt om bruggen te bouwen en te laveren tussen de twee werelden. Daarom gun ik ministeries mensen uit de uitvoering, en andersom.’

Een veeleisende omgeving

‘Mijn grootste uitdaging de komende tijd: overeind blijven in een nieuwe en veeleisende omgeving. Dat hoort bij de morele verplichting van een leider. Je kunt alleen dienen als je in balans weet te blijven. Aan de ene kant staat mijn eigen draagkracht. Aan de andere kant staan de uitdagingen van een organisatie in verandering, met veel opera­tionele afbreukrisico’s. De ambities zijn hoog. Nederland veilig houden is nou eenmaal enorm complex.’