Theatervoorstelling A Seat at the Table, theater Diligentia in Den Haag, dinsdag 19 maart 17.15 uur

On the spot: A seat at the Table

Een collega blikt terug terug op zijn of haar aanwezigheid bij een evenement. Waarom besloot hij/zij het evenement bij te wonen? En hoe neemt hij/zij de opgedane ervaringen mee in het eigen werk?

Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal bij AZ: ‘Vorig jaar kon ik deze theatervoorstelling over racisme in Nederland helaas niet bijwonen. Deze keer wilde ik er koste wat kost bij zijn. Racisme is een beladen en belangrijk onderwerp, waar we als leidinggevenden onze verantwoordelijkheid in moeten nemen. Daarom wilde ik de discussie na afloop van de voorstelling ook graag meemaken. Daarin deelden andere ABD’ers hun eigen ervaringen met racisme. Het leverde ongemakkelijke, maar essentiële gesprekken op. We moeten als leidinggevenden ideeën blijven uitwisselen over hoe we een inclusieve werkomgeving kunnen creëren voor iedereen, ongeacht iemands huidskleur of culturele achtergrond. 

De voorstelling zelf vond ik indrukwekkend en confronterend. Een van de scènes ging over discriminatie op een middelbare school. Het deed me terugdenken aan mijn eigen jeugd. Heb ik als witte jongen ooit maar een splintertje van uitsluiting gevoeld? En hoorde ieder kind in de klas erbij? Bij de luchtigere scènes zat ik te lachen als een boer met kiespijn. Je voelde het ongemak. Ik zie deze voorstelling ook als een oproep om vooruitgang op het gebied van diversiteit en inclusie nooit als een vanzelfsprekendheid te zien. Het is een kwestie van tempo maken en volhouden.’

Over A Seat at the Table

A Seat at the Table is een aangrijpend en kritisch, maar tegelijkertijd ook humoristisch portret over racisme in Nederland. Vier acteurs vertellen aan de hand van persoonlijke anekdotes over hun ervaringen met uitsluiting en racisme in ons land. De voorstelling werd tijdens het Nederlands Theater Festival 2019 bekroond met de Toneelschrijfprijs.