Nicolet Dukker was directeur Rijksschoonmaakorganisatie bij het ministerie van SZW. Nu is ze secretaris-directeur bij afvalinzamelaar Avalex.

'Stoer en dapper. Dat was het over het algemeen het commentaar als ik vertelde dat ik bij Avalex ging werken en dus na twintig jaar het Rijk zou verlaten. Bijna alsof ik zou gaan emigreren. Zelf vind ik het een logische stap. Mijn laatste klus bij het Rijk – het opbouwen van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) – was een megaopdracht die veel ondernemerschap vroeg. Ik realiseerde me al snel dat ik voor een nieuwe uitdaging in de publieke sector ook buiten het Rijk moest kijken. En afval inzamelen en schoonmaken liggen in elkaars verlengde.

Wat me aanspreekt in de afvalbranche is dat er qua innovatie echt nog stappen te maken zijn als het gaat om afval en circulariteit. Daarnaast is er bij Avalex, ook in onze relatie met de gemeenten en andere partijen, een opdracht voor verdere ontwikkeling. Als het al als een zonnetje loopt vind ik er niet veel aan, dan ga ik me vervelen.

Wat ik meeneem van mijn vorige functie is de combinatie van ondernemen en de publieke component: de wethouders en gemeenteraden van de zes gemeentes die eigenaar zijn van Avalex, zijn mijn eigenaren en opdrachtgevers. Wat ik ook behoud is het contact met de werkvloer. Toen ik bij de RSO ging werken stapte ik voor het eerst echt uit de Haagse bubbel. Ik had vooraf geen idee hoe de multiculturele samenleving er op de werkvloer uitziet en wat het bijvoorbeeld betekent om drie banen tegelijk te hebben, zoals in de schoonmaakbranche.

Wat nieuw is, is dat ik minder kan terugvallen op een grote zus, zoals SZW voor de RSO was. Maar daar geniet ik eigenlijk wel van, want het betekent ook dat de lijnen korter zijn en ik meer bewegingsvrijheid ervaar. Mijn P-direkt heet nu Monique en voor ICT-vragen maak ik geen calls aan, maar loop ik naar Sander.’