Michel van Leeuwen was hoofd Cybersecuritybeleid en waarnemend directeur Cybersecurity bij de NCTV. Hij verbreedde zijn kijk op digitalisering bij KPN.

Na bijna 13 jaar bij de NCTV, waarvan 7 jaar als hoofd cybersecuritybeleid, was het tijd voor een nieuwe stap. In het ABD Kandidatenprogramma kreeg ik van de NCTV de kans mijn kennis van digitalisering te verbreden door vijf maanden bij KPN aan de slag te gaan. Als strategisch adviseur legde ik de basis voor de strategie van KPN op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Ik sprak zo’n vijftig deskundigen binnen en buiten KPN over AI en de toepassingen ervan, zoals robots, chatbots, zelflerende algoritmes, automatisering en gezichtsherkenning en deed aanbevelingen voor de toekomst. Een door mij samengestelde groep KPN-ers gaat daar nu mee verder.

Ik ben er ervan overtuigd geraakt dat AI net zo’n impact zal hebben als de invoering van de pc’s in de jaren ’90 en de mobiele telefoon rond het millennium. Op persoonlijk vlak ontdekte ik dat ik het politieke, het internationale en het managementaspect miste.

Zo nu en dan naar Brussel moeten, omgaan met een politiek incident of het contact met de Kamer maken het werk binnen het rijk afwisselend en speciaal. Verder was het leerzaam om te ervaren hoe het is om je afzijdig te moeten houden. Vooraf was afgesproken dat ik me bij KPN niet met cybersecurity en andere NCTV-dossiers zou bemoeien. Toen het spannend werd bij KPN met China/5G en de 112-storing, heb ik me dan ook wel in moeten houden om me er niet mee te bemoeien.