Anneke van Zanen - Nieberg besloot voor haar passie sport te gaan als voorzitter van NOC NSF. Haar vervolgverhaal.

Waarom heb je gekozen voor deze stap en was het een bewuste keuze om het Rijk te verlaten?

Ik heb allereerst een keuze gemaakt om in de private sector als CEO van Baker Tilly NV aan de slag te gaan om mijn horizon te verbreden en mijn energie te zetten op het verder verbeteren van de accountancy-branche die – zo mag ik dat wel zeggen – onder een vergrootglas ligt. Na een jaar heb ik echter gekozen om vol voor mijn passie sport te gaan als voorzitter van NOC NSF; om me nadrukkelijk in te zetten om met de kracht van sport eenheid te brengen in een diverse en individualistischere samenleving.

Welke gouden tip heb je voor de collega’s die voor het Rijk werkzaam zijn?

Je leert binnen het Rijk dat alles gaat om het afwegen van belangen en daar, gebaseerd op gedeelde feiten, respectvol creatief en zorgvuldig mee om te gaan. Het gaat uiteindelijk altijd om het maatschappelijk belang. En dit bereik je alleen door op een transparante en open manier samen te werken. Helder te zijn in je doelen en de wijze waarop je die wilt bereiken. Daarbij zul je een betrouwbare partner moeten zijn voor degenen met wie je samenwerkt en hen ook de ruimte te geven om te kunnen excelleren.

Een gouden tip bestaat niet. Je moet gewoon je hart volgen in elke stap die je zet. Wees niet bang voor het onbekende, vertrouw op je eigen kompas, hou focus en blijf dicht bij jezelf!

Wat maakt een stap naar buiten de rijksdienst anders dan een overstap binnen het Rijk?

In een andere sector heb je te maken met andere belangen en andere ‘spelpatronen’. Dat is bij aanvang altijd schakelen, omdat je de ‘mores’ niet kent. Dat heeft voordelen, je kunt zaken dan met verwondering bekijken. Nadeel is dat je ook wel eens tegen heilige huisjes of bestaande conventies ingaat. Dat vraagt een oprechte houding. Niet vanuit goed/slecht spreken, maar zaken oprecht vanaf een andere kant bezien. En natuurlijk een rechte rug om je niet direct af te laten leiden door wat ‘gebruikelijk’ is.

Vanuit het Rijk neem je de flexibiliteit mee om dat op een goede manier te doen, omdat daar altijd veel belangen, gezichtspunten en mogelijkheden zijn die je moet afwegen. Het Rijk doet veel goed, laat ik dat eerst zeggen. Voor derden is het, zeker op een breed terrein als sport nog wel eens lastig om door de bestaande ‘kokers’ heen te breken. Een open houding tussen verschillende departementen, om als team Rijk te opereren, zou de snelheid van processen en besluitvorming soms goed doen.