Jolanda was waarnemend directeur SSO Personeel en Organisatie bij de Belastingdienst. Nu is zij directeur Human Resources, Ontwikkeling en Communicatie bij de gemeente Rotterdam.

'In eerdere functies bij onder meer de IND en in het gevangeniswezen werkte ik al heel veel mét gemeenten; nu wilde ik eens bíj een gemeente werken. En aangezien ik al dertig jaar in Rotterdam woon, leek mij niets mooier dan te gaan  werken voor deze stad. Extra fijn aan het werken voor een gemeente is dat de afstand tot de inwoners veel kleiner is. Ik ben dol op Rotterdam. De stad bruist, er gebeurt altijd van alles. Maar ik loop ook niet weg voor de schaduwzijde van deze stad, zoals armoede en andere problemen in verschillende wijken. Ik wandel veel door de wijken en maak dan met mensen een praatje over wat er speelt. Die kennis deel ik graag met mijn team. Dat team is trouwens geweldig. Het is bijna een soort religie om voor deze stad te werken, zo saamhorig en trots zijn de collega’s die voor de gemeente werken.'

Zuinig zijn op je medewerkers

'Wat ik meeneem van mijn ervaringen bij het Rijk? Veel. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om zuinig te zijn op je medewerkers. En dat het goed is om een open blik te hebben en veel vragen te stellen. Bij de DJI leerde ik bijvoorbeeld dat het helemaal niet erg is om een keer niet het slimste meisje van de klas te zijn. Ik wist weinig van het gevangeniswezen, maar die inhoudelijke kennis kwam vanzelf, door overal vragen te stellen. En met mijn leiderschap zit het wel snor, dat zelfvertrouwen heb ik zeker ook opgebouwd bij het Rijk.

Ik ben ambitieus en vind het eerlijk gezegd best leuk om op het podium te staan, maar uiteindelijk moeten we het gezamenlijk doen. Alleen zo halen we het beste in elkaar naar boven. En dat zal nodig zijn: de gemeente Rotterdam wil de beste werkgever van de regio worden. We moeten in een steeds krappere arbeidsmarkt de beste mensen aan ons zien te verbinden. Een flinke uitdaging!'