Margreth de Groot neemt deel aan de lezing ‘Waarheid, waarnemen en waarden’, onderdeel van de leerlijn Ethiek en Integriteit. De lezing vindt plaats in onderwijs- en cultuurcomplex Amare in Den Haag op vrijdag 17 februari 2023.

‘In Nederland zijn we al snel geneigd om van normen en waarden een systemische discussie te maken, vanuit onze eigen waarden. Ik ben nu projectmanager Datakwaliteit bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar heb ook vier jaar in Caribisch Nederland gewerkt. Daar merkte ik dat de overheid in Den Haag de waarden van een andere cultuur lang niet altijd voorop laat staan. Tijdens de lezing zette de zin “Diversiteit is een gegeven, inclusie een keuze” me echt aan het denken. We hebben als overheid de juiste perspectieven nodig om geloofwaardig te zijn en impact te hebben. Hoe komen we in contact met de mensen die niet de barricades opgaan, maar voor wie we wel beleid maken?

De zin “Diversiteit is een gegeven, inclusie een keuze” zette me echt aan het denken.

De omgeving waarin de meeste ambtenaren zijn opgegroeid en geschoold, staat behoorlijk ver af van bevolkingsgroepen voor wie wij in bijvoorbeeld het sociale domein beleid maken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om als overheid dichter bij de praktijk te komen. Tegelijkertijd is het goed om het er met elkaar over te hebben. Doe je dat niet, dan ga je vanuit je eigen gedachten de worsteling van een ander invullen. Na de lezing realiseerde ik me des te meer dat wij als ambtenaren een zeer bevoorrechte positie hebben. Het is belangrijk dat we met dit soort lezingen aan het denken worden gezet.’

Ga naar het ABDleerportaal voor meer informatie over de leerlijn Ethiek en Integriteit.